Bod op Va-q-Tec

EQT Private Equity, samen met mede-investeerders Mubadala en Cinven, heeft recent een bod uitgebracht op Va-q-Tec. EValuation Capital Management is, middels het EV Micro Companies Growth Fund, aandeelhouder in Va-q-Tec.

EQT Private Equity heeft, samen met mede-investeerders Mubadala en Cinven, een overnamebod in contanten uitgebracht op de gehele onderneming tegen een koers van € 26,0 per aandeel. Dit is een premie van 98% ten opzichte van de gemiddelde koers van Va-q-Tec in de drie maanden voorafgaand aan deze aankondiging en een premie van 46% ten opzichte van de slotkoers voorafgaand aan deze aankondiging.

EQT, een grote private equity investeerder die onder de vleugels van het Zweedse Investor AB opereert, heeft medio 2022 Envirotainer gekocht, welke wereldwijd actief is in zogenaamde actieve (i.e. met elektriciteit) isolatie- en koelingstoepassingen voor o.a. de farmaceutische industrie. Va-q-Tec is ook wereldwijd actief, maar dan op het gebied van passieve (i.e. zonder elektriciteit) isolatie- en koelingstoepassingen met hun eigen gepatenteerde vacuüm isolatiepanelen. EQT is voornemens de activiteiten van Envirotainer en Va-q-Tec op het gebied van koeloplossingen voor de farmaceutische industrie samen te voegen. De overige activiteiten van Va-q-Tec op het gebied van isolatiepanelen en geïntegreerde producten voor o.a. gebouwen, koel- en vrieskasten en warmtevoorziening worden ondergebracht in de nieuwe entiteit Va-q-Tec 2.0.

EQT is voornemens het bod gestand te doen bij een aanmelding van minimaal 62,5% van de aandelen. Dan zal EQT ook een kapitaalversterking van 10% in nieuwe aandelen doorvoeren tegen € 26,0 per aandeel, oftewel € 35 miljoen, dit ter financiering van de toekomstige groei van Va-q-Tec.

Wij vinden het bod qua waardering niet overtuigend genoeg gezien de uitstekende groei vooruitzichten van Va-q-Tec. Er dient hierin wel te worden meegenomen dat ook de koers van Va-q-Tec de afgelopen maanden te lijden had van het slechte beurssentiment en volgens de beheerder inmiddels sterk ondergewaardeerd was. Voor EQT is deze acquisitie van enorm strategische waarde waardoor er een marktleider ontstaat op het gebied van temperatuur gecontroleerde luchtvrachtcontainers; en waarmee dan ook belangrijke synergiën behaald kunnen worden. Daarnaast zijn de overige activiteiten (die op termijn in een apart bedrijf zullen worden gezet) veel belovend en vertegenwoordigen ook een waarde.

Echter, de families van de oprichters van Va-q-Tec hebben reeds aangeven het grootste deel van hun belang van 25,8% te willen aanmelden. Het management en de RvC van Va-q-Tec staan ook welwillend tegenover het bod. EQT streeft ernaar Va-q-Tec van de beurs te halen, wat de positie van minderheidsaandeelhouders na gestanddoening van het bod gecompliceerd kan maken.

Amsterdam, 25 januari 2023

Namens EValuation Capital Management

Profiel EValuation Capital Management

EValuation Capital Management is de beheerder van het EV Smaller Companies Fund en EV Micro Companies Growth Fund en staat onder toezicht van de AFM en DNB. Het beschikt over een ervaren beleggingsteam welke naast de oprichters Charles Estourgie en Willem de Vlugt bestaat uit Dirk Verbiesen, Patrick de Pont, Nils ten Berg en Henri-Jan Staal.

Dit team beschikt gezamenlijk over meer dan 100 jaar ervaring in het beleggen in kleine beursgenoteerde ondernemingen. Beide fondsen rekenen onder meer family offices, vermogende particulieren en gespecialiseerde vermogensbeheerders tot haar participanten. Het team participeert mee in beide fondsen.