De Tijd: 5 favoriete aandelen van Charles Estourgie en Willem de Vlugt

Dit artikel is op 10 maart 2018 gepubliceerd in De Tijd. Bekijk het originele artikel via het document onderaan deze pagina.

De Terugblik

Willem de Vlugt en Charles Estourgie (rechts) van EValuation Capital Management investeren in kleine aandelen uit de Benelux en Duitsland. Ze zoeken een balans tussen kapitaalgroei en kapitaalbehoud. Hun vorige optreden dateert van 11 maart 2017. Het vijftal staat op een gemiddelde winst van 17,0 procent exclusief dividenden. Over dezelfde periode verloor de Stoxx600-index 0,2 procent.

Fagron (Farma)

Fargon is wereldwijd actief in farmabereidingen en rekent ziekenhuizen, apotheken en patiënten tot zijn klanten. De groep heeft zich sterk hersteld na een financiële herstructurering en heeft het groeipad in 2017 hervonden. Onder leiding van een nieuwe CEO lijkt Fagron klaar voor een nieuwe groeifase en margeverbeteringen, ondersteund door autonome groei en overnames. Een nieuwe fabriek in Wichita (VS) moet een flinke bijdrage leveren aan de groei in de komende jaren.

RIB Software (Bouwsoftware)

RIB ontwikkelt software voor de bouw en speelt een grote rol in de digitalisering van de ontwerpprocessen, wat de sector efficiënter laat werken. Het is wereldwijd actief en heeft via de joint venture YTWO een onlineplatform voor de inkoop van bouwmaterialen. YTWO zou tot 30 procent besparingen realiseren voor zijn klanten, wat heeft geleid tot enkele mooie contracten met grote bouwbedrijven. Recent RIB een samenwerking met Microsoft aangekondigd om diensten in de cloud aan te bieden.

Rocket Internet (E-commerce)

Het Duitse Rocket Internet investeert in e-commercebedrijven en biedt hen ondersteuning bij de conceptontwikkeling, strategie, webdesign en internationalisatie. Bekende genoteerde participaties zijn Delivery Hero en HelloFresh. De beurswaarde van die twee – samen met de kaspositie van 2,2 miljard euro – verklaart de waarde van Rocket Internet. De ruim 100 andere deelnemingen, zoals Jumia, Home24, Traveloka en Global Fashion Group, krijg je er gratis bij.

Sligro (Foodservice)

Het groothandelsbedrijf Sligro is naast op de Nederlandse foodservicemarkt sinds enkele jaren actief in België. Het management ziet de komende jaren ruimte om de omzet en marge verder te verbeteren via organische groei en overnames. Sligro heeft met Heineken een veelbelovende distributieovereenkomst getekend. Ook wil het zijn kwakkelende supermarktactiviteiten verkopen, waardoor het zich op foodservice kan richten. De verkoopopbrengst zal naar verwachting grotendeels terugvloeien naar de aandeelhouders.

Telenet (Telecom)

Telenet biedt naast telefonie, internet en kabel-tv ook ook mobiele diensten aan via het eigen netwerk (het ex-Base-netwerk). Het heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in dat netwerk. Maar na de periode van verhoogde investeringen kan de vrije kasstroom vanaf 2019 aanzienlijk toenemen. Telenet ziet, naast organische groei, overnamemogelijkheden die waarde kunnen toevoegen. De vooruitzichten voor 2018 zijn positief en Telenet bekijkt later dit jaar of er ruimte is voor een extra uitkering aan de aandeelhouders.